Apps verbruikers van datanetwerk

Inmiddels is er al een nieuwe versie van iOS maar omdat velen van ons zich nog niet durven wagen aan iOS8 daarom nog een tip. iOS 8 zou namelijk nog enkele veiligheidslekken bevatten, iets waar Apple al hard mee bezig is om te dichten. iOS 7 was een van de laatste grote updates en wordt op dit moment nog het meeste gebruikt. Wanneer je daarnaast regelmatig ook gebruik maakt van een mobiel datanetwerk zal weten dat het gebruik hiervan ten koste gaat van de databundel die je neemt. Of dit u in je abonnement zit of je dit dient bij te betalen, wanneer je niet op wifi zit maar toch graag online wilt met je telefoon: dit kost je data. Met iOS had je al een instelling waarbij je het verbruik van data kunt controleren, helaas is deze erg beperkt en weet je nog niet altijd even goed waar je nu aan toe bent. Nu kun je echter via iOS 7 veel meer gegevens bekijken en ook per geïnstalleerde applicatie bekijken hoe veel deze nu verbruikt.

Hoe veel data?

In de nieuwe mogelijkheid zie je in één oogopslag of je app een hoop data verbruikt of niet. Je kunt zien welke de grootverbruikers zijn en welke je dus beter kunt afsluiten om zo min mogelijk data te gebruiken. Ook gemakkelijk wanneer je een nieuwe bundel gaat afsluiten bij je provider, op die manier kun je namelijk bekijken hoe veel data je ongeveer zal gebruiken. Hoe kun je dit nu controleren, waar moet je zijn in je telefoon?

Ga naar de app ‘instellingen’ en kies hierin de optie ‘Mobiel netwerk’. Scroll hier naar het onderdeel ‘Gebruik mobiele data voor’. Hier zie je vervolgens een alfabetisch overzicht van alle apps die je geïnstalleerd hebt en het verbruik van je datanetwerk staat hier onder. Je ziet hier het verbruik wanneer je gebruik maakt van een datanetwerk en niet via het gebruik van wifi. Wanneer je kiest voor de optie ‘systeem’ zie je het verbruik van bijvoorbeeld pushberichten, locatiegegevens enz. Wanneer je vindt dat bepaalde applicaties te veel data verbruiken kun je hen de toegang tot het datanetwerk ontzeggen. Je kunt dit doen door de schakelaar welke achter de apps staat om te zetten. Zo kun je hiervan wel gebruik maken wanneer je wifi hebt maar niet via het mobiele datanetwerk.

Zelf app maken

Wanneer je zelf een app gaat maken of een app wilt laten ontwikkelen is het handig om rekening te houden met het verbruik van data. Niet iedereen waardeert het als er een hoop data bij komt kijken, dit kost uiteindelijk dus ook vaak veel geld omdat dit van de internetbundel af gaat. Bedenk dus van te voren in hoeverre je app storend zal zijn en hou er zeker rekening mee dat je hier een bepaald limiet aan vast stelt. Het zou namelijk zonde zijn als je app wordt uitgeschakeld omdat deze te veel verbruikt wanneer men hier gebruik van wilt maken.