Geschiedenis van Microsoft

Microsoft is naar zeggen qua omzet het grootste softwarebedrijf ter wereld. Microsoft is vooral bekend door de besturingssystemen MS-DOS, Windows en Microsoft Office. Ook verkoopt Microsoft producten zoals computermuizen, toetsenborden, computerspellen en sinds 2009 een aantal gsm’s. De Xbox en de Xbox 360 zijn spelcomputers van Microsoft waar ze ook veel spellen voor uitbrengen.
In 1975 werd Microsoft door Bill Gates en Paul Allen opgericht. Ze brachten een BASIC-interpreter uit voor verschillende computers zoals de VIC-20, de Commodore 64 en de MITS Altair 8800. Toen Microsoft van IBM de opdracht kreeg om een besturingssysteem te schrijven voor de IBM-PC in 1980 kwam het bedrijf pas echt in een stroomversnelling. Op dat moment had Microsoft nog geen besturingssysteem ontwikkeld en besloot toen om QDOS van een lokaal bedrijfje op te komen voor $50.000,-. Ze veranderden de naam van QDOS naar MS-DOS en gaven het zo door in licentie aan IBM.
Vervolgens begon Microsoft in 1981 met de ontwikkeling van een Grafische gebruikersomgeving voor MS-DOS. Deze ‘interface manager’ zou later de naam Windows krijgen. Uiteindelijk werd Windows 1.0 pas in 1985 uitgebracht. Daarna begon Microsoft samen met IBM aan het ontwikkelen van een nieuw besturingssysteem; OS/2. Nadat de twee bedrijven in conflict kwamen gingen ze ieder hun eigen weg. Microsoft ging verder met het ontwikkelen van Windows en IBM ging verder met de OS/2 Warp.
Toen er eenmaal Windows 3.0 en 3.1 uitgebracht werd en er WYSIWYG-applicaties kwamen zoals Word, werd Microsoft langzaam aan populairder dan het OS/2 van IBM. Toen eenmaal Windows 95 en Office uitgebracht werden volgde er een enorm succes voor Microsoft.