Google Docs of Microsoft Word?

De afgelopen decennia was Microsoft word de standaard tekstverwerker die het meest werd gebruikt. Apple had zijn eigen tekstverwerker maar Word was toch de favoriet. Deze positie van Word is aan het veranderen doordat het concurrentie krijgt. Welteverstaan van Google met hun eigen tekstverwerker Google Docs. Deze werkt online en is zo dus de eerste online tekstverwerker. Dit brengt voordelen met zich mee, maar ook zo zijn nadelen. Daarnaast biedt Google Docs nog lang niet alle features die Word wel heeft. Microsoft heeft Word ook de afgelopen dertig jaar steeds beter kunnen ontwikkelen. Dus welke tekstverwerker kun je beter gebruiken? Dat ligt aan jezelf. Wat wil je ermee doen, is de vraag die je jezelf moet stellen. Hier worden de capaciteiten met elkaar vergeleken.

Tekstverwerking

Hierin is Microsoft Word veel verder in ontwikkeld dan Google Docs. Micrsoft heeft sinds de jaren 80 steeds nieuwe mogelijkheden ontwikkeld. De basisbenodigdheden van een tekstverwerker heeft Google Docs wel, maar gebruikers die Word zijn gewend vinden dat er een grote beperking is in de mogelijkheden van Google Docs. Wanneer je bijvoorbeeld plaatjes wil gebruiken of technieken zoals macro’s, kun je beter Word gebruiken aangezien deze de technische aspecten hiervoor heeft. Daarnaast heeft Microsoft Word veel meer add-on functies in vergelijking met Google Docs.

Interface

De aspecten die Word beter maakt wat betreft de features maken deze tekstverwerker juist slechter in de interface. Doordat Word zoveel mogelijkheden aanbiedt om de tekst te bewerken en de positionering van de tekst, is het heel erg lastig om de juiste te kunnen vinden. Google Docs is hier veel makkelijker en simplistische voor. De basis zoals tabellen en paginanummers bevat elke tekstverwerker. Maar voor de interface van moeilijker objecten is Google Docs beter. Word heeft dit de laatste jaren geprobeerd te verbeteren, maar dit is nog niet echt gelukt.

Delen

Hierin is Google Docs natuurlijk veel beter. Dit is de eerste online tekstverwerker, en het doel hiervan is natuurlijk om het makkelijker te kunnen delen. In Google Docs kun je zelfs met zijn tweeën tegelijk aan hetzelfde document werken. In het geval van Word moet je het eerst opslaan, dan uploaden. Vervolgens kan de ander het weer downloaden en verder bewerken. Dit kan dus ook niet tegelijk. Dus wil je met twee of meer aan hetzelfde document kunnen werken, kun je veel beter Google Docs gebruiken.