Microsoft Office Excel

Excel is een digitaal rekenblad-programma van het bedrijf Microsoft. Excel maakt deel uit van het het Microsoft Office pakket. Momenteel is Microsoft Office Excel beschikbaar voor het besturingssysteem Microsoft Windows en voor het besturingssysteem Apple Mac OS X. Zowel als bij Apple als bij Windows is Microsoft Office Excel op het gebied van rekenbladsoftware de marktleider.

Tot 2002 werd het rekenblad-programma altijd “Excel” genoemd, met de nieuwe versie van 2003 besloot Microsoft om het programma voortaal “Microsoft Office Excel” te gaan noemen, zodat het voor mensen duidelijker wordt dat het deel is van de Microsoft Office suite.
Voordat Microsoft Excel op de markt bracht hadden ze een ander rekenblad programma op de markt: MultiPlan. Multiplan werd in 1982 door Microsoft op de markt gebracht, maar brak nooit door. Toentertijd was Lotus 1-2-3 de grote marktleider op het gebied van rekenbladprogramma’s. Toen Microsoft eenmaal Excel op de markt bracht werd het al snel de grote concurrent van Lotus 1-2-3.
De allereerste versie van Excel was alleen beschikbaar voor de 512K Apple Macintosh. In 1987 verscheen Excel 2.0 welke speciaal voor het besturingsprogramma Windows werd gemaakt. In 1987 was Microsoft Windows echter nog redelijk onbekend, daarom kreeg men bij de aanschaf van Excel 2.0 een gratis versie van Microsoft Windows geleverd. Nadat Windows 3.0 werd geintroduceerd werd Excel pas echt populair en stootte toen Lotus 1-2-3 van zijn plek.
Microsoft Excel bracht enkele nieuwe mogelijkheden op het gebied van rekenkunde, naast berekeningen e.d. maakte Excel het ook mogelijk om de grafische vormgeving zoals lettertypes en celopmaak aan te passen. Ook op technisch gebied werden er door Microsoft bij Excel enkele nieuwigheden aangebracht. Zo werd de ‘intelligent cell recomputation’ techniek door Microsoft geintroduceerd, hiermee was het mogelijk om veranderingen van gegevens die invloed hebben op andere cellen automatisch worden doorberekend.