Ontwikkelaars apps worden door Microsoft beloond

Microsoft wil ontwikkelaars gaan stimuleren om meer applicaties voor Windows Phone en Windows 8 te maken. Er werd eerder dit jaar al een initiatief genomen met ‘App in a Snap’ maar hiermee werd juist niet op ontwikkelaars gericht. Hiermee kon men op basis van een simpele template vrij eenvoudig een applicatie voor Windows 8 maken. Hierbij ging het om een applicatie die werkt op basis van een RSS-feed welke van een website afkomstig is.

Na het App in a Snap initiatief werd afgelopen week ook de Windows Phone App Studio geïntroduceerd. Hiermee wordt het voor mensen die niet kunnen programmeren toch mogelijk gemaakt om simpele applicaties voor de Windows Phone te ontwikkelen. Men hoeft hiervoor niets te installeren. De applicaties worden weer op basis van een template ontwikkeld, waarbij men zelf de applicatie kan samenstellen door een thema te kiezen en meer content toe te voegen. Als jemeer kennis hebt van het ontwikkelen van apps, kun je zelf meer aanpassingen doen zoals bijvoorbeeld met Visual Studio. Wil je een ontwikkelaarsaccount, dan zul je hiervoor wel 50 dollar moeten betalen.

De bedoeling van deze twee initiatieven is om meer applicaties in de Windows store te krijgen, om het gat met concurrenten als Apple en Google minder groot te maken. In de App Store van Apple zijn momenteel meer dan 900.000 applicaties te vinden waarbij in de Google Play Store zelfs meer dan 1 miljoen apps te vinden zijn. Voor de Windows Phone zijn er momenteel ‘slechts’ 160.000 apps beschikbaar.

Met het invoeren van een puntensysteem genaamd App Builder Rewards wil Microsoft ontwikkelaars enthousiast maken om meer apps te ontwikkelen. Men kan bijvoorbeeld al punten krijgen voor het inschrijven, daarnaast kunnen punten worden verdiend bij het invulen van een profiel, volgen van de Twitter account @MSDev etc.

Later kunnen punten dan weer ingewisseld worden voor een Windows Store developer account, Halo 4 voor de Xbox 360, Windows 8 Pro Upgrade etc.