Steeds meer nep-webshops

Het Landelijke Meldpunt Internetoplichting (LMIO) bracht onlangs een rapport uit waarin ze consumenten waarschuwen voor de toename van nep-webshops op het internet. Het aantal webshops die alleen gemaakt zijn om mee te frauderen nemen namelijk erg snel toe.

Dure producten tegen bodemprijzen

Een neppe webshop zou er op het eerste gezicht gewoon officieel en betrouwbaar uit kunnen zien. Ze gebruiken logo’s die echt overkomen en ze plaatsen advertenties op het internet en in kranten om zo het vertrouwen van de consument te winnen. Ze lokken de klanten met mooie acties en aanbiedingen. Ze bieden dure producten aan tegen hele lage prijzen, als consument zou je dan al gewaarschuwd moeten zijn dat er dan misschien toch iets niet helemaal klopt.

Fraude-meldingen nep-webshop

De afgelopen 2 jaar kwamen er bij het LMIO ongeveer 81.000 meldingen binnen. Per maand zijn dat ongeveer 3500 meldingen. Van de 81.000 meldingen waren zo’n 36.000 aangiften bruikbaar en konden nader onderzocht worden. 320 keer leidde dat tot een politieonderzoek. Onderzoek naar nep-webshops worden steeds vaker gestart.

Mijnpolitie.nl

Op de website mijnpolitie.nl kunnen consumenten sinds oktober 2010 controleren of een webshop wel betrouwbaar is. Ongeveer 3,5 miljoen mensen voerde een controle uit op de site. Bij zo’n 170.000 gevallen werd afgeraden om een aankoop op de onderzochte website te doen.

Leave a Comment