Wat is hoisted VoIP

VoIP staat voor ‘Voice over IP’. VoIP is een technologie dat gebruik maakt van internet of een ander IP netwerk voor het transporteren van spraak data. Hierdoor kan men op datanetwerken zoals het Internet telefoneren.

Één IP-lijn voor data en telefonie

Normaal gesproken werd de infrastructuur voor telefonie- en dataverkeer altijd gescheiden, waarbij telefonie via een analoge lijn en data bijvoorbeeld via een ISDN 2 verbinding getransporteerd wordt. Men kan met VoIP en een breedband verbinding zowel spraak als data over één IP lijn transporteren. Hierdoor zijn ISDN2-verbindingen en analoge lijnen niet meer nodig. Een van de grote voordelen van VoIP is dat interne telefoonnummers aan een IP-adres kunnen worden gekoppeld. Hierdoor wordt het mogelijk dat bijvoorbeeld een telewerker ook thuis op hetzelfde telefoonnummer kan worden bereikt.

Bij hosted VoIP maakt u als bedrijf gebruik van een telefooncentrale die niet fysiek in uw bedrijfspand staat. De digitale telefooncentrale staat op een andere locatie en is via het internet te benaderen. Vanuit de digitale centrale worden alle functionaliteiten geregeld. VoIP maakt geen gebruik van de reguliere telefoonlijnen, maar maakt van ADSL verbindingen gebruik waar spraak op getransporteerd wordt.