Werkgelegenheid in de ICT-wereld

Alhoewel de economie aantrekt en de werkloosheid daalt, zitten er nog altijd veel mensen werkloos thuis. Maar liefst 7 procent van de beroepsbevolking zit achter de geraniums. Gelukkig is dit al 0,2 procent minder dan in januari. Maar hoe staat het momenteel met de huidige baankansen van ICT’ers?

ICT is een erg breed begrip. Daardoor is er ook een verschil in baankansen binnen de ICT. Zo is er momenteel een opvallend grote vraag naar software ontwikkelaars. Ook voor de functies technisch beheerder en informatie analist is een groot aanbod aan banen beschikbaar. Voor de functie security officer is een aanzienlijk sterke groei in het aantal vacatures waargenomen.

Is dit een positief gevolg van de groeiende economie? Wellicht. Een andere factor die meespeelt is dat er een gebrek is aan hoogopgeleide ICT’ers. Het is wat optimistisch om meteen het woord baanoverschot in de mond te nemen, maar de hoogopgeleide ICT’ers hebben absoluut een luxepositie. Ben jij bezig met je mbo-diploma en heb je nog niet verder gekeken dan je diploma? Doorstuderen zal je baankansen absoluut vergroten!

Overheid en ICT

Onlangs kondigde de Belastingdienst aan dat zij honderden ICT’ers gaan werven. Dit heeft onder andere te maken met de automatisering van de taken bij de Belastingdienst. Hierdoor verdwijnen er 5.000 banen die niets te maken hebben met ICT. Deze mensen die hun baan kwijtraken, krijgen overigens een andere functie binnen de overheid. Naast de Belastingdienst hebben ook veel andere overheidsinstellingen een groot aantal ICT’ers in dienst.

ICT’er en werkloos

Als we alles bij elkaar optellen kunnen we constateren dat je het als ICT’er zo slecht nog niet hebt. Als je weet waar je moet zoeken, zal je ongetwijfeld een goede baan in de ICT kunnen vinden. Als ICT’er zal je waarschijnlijk op zoek gaan naar een baan via het internet. Er zijn immers zoveel online vacaturebanken actief vandaag de dag. Een goed voorbeeld daarvan is Startersbanen.nl, die zich specifiek richt op starters en young professionals. De website Stagemotor.nl richt zich specifiek op jongeren die nog bezig zijn met hun opleiding en op zoek zijn naar een stage.

Ben jij momenteel werkloos? Kom achter de geraniums vandaan en solliciteer op een vacature naar keuze!

 

 

 

Posted in ICT